Küçük ve orta ölçekli işletmeler günlük hayatımızın vazgeçilmezidir ve bir ülkenin ekonomisini canlı tutar. Sorunlarla karşılaşsalar da istihdam yaratmada oldukça başarılı oldular. Teknolojik gelişmeye daha yakınlar ve talep ve çeşitlilikteki değişikliklere daha kolay uyum sağlıyorlar. Değişiklik yapmak, büyük kuruluşlar için çok zorlu bir süreç yaratır ve uyum uzun zaman alabilir. Ancak KOBİ'lerde bu uyumu yakalamak çok daha kolay.
Rekabet açısından, küçük şirketlerin büyük şirketlere göre iki ana avantajı vardır. Birincisi, müşteriler ve işletme personeli ile daha yakın bir ilişki kurmaktır. İkinci avantaj, pazarlama, üretim ve hizmette büyük şirketlerden daha esnek olmalarıdır. Bu iki avantaj, değişikliklere ve gelişime daha hızlı uyum sağlamak için çok kullanışlıdır.
KOBİ girişimcileri, faaliyet gösterdikleri pazarı daha iyi anlıyor. Pazarın özelliklerini ve ihtiyaçlarını büyük şirketlerden daha iyi görebilirler. Aynı zamanda hedefledikleri pazardaki müşterileri daha iyi anlayabilir ve samimi ilişkiler kurabilirler. Müşterilerle yakınlıkları da büyük işletmeleri geride bıraktıkları bir alandır. Müşterilerini daha iyi anladıkça ihtiyaçlarını karşılayan ürünlere yönelebilirler. Bu nedenle üretim, pazarlama ve hizmet alanlarında büyük işletmelerin önünde yer almaktadırlar.
Esnek yapılara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler, uyum açısından büyük avantajlara sahip olmakla birlikte, aynı zamanda zorluklar karşısında sağlam bir dayanak kazanmalarını da sağlıyor.
KOBİ'lerin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
· Küçük ve orta ölçekli işletmeler, yönetimde çok sıkı kontrole ihtiyaç duyarlar ve büyük işletmelere göre daha fazla avantaja sahiptirler.
· Büyük bir yatırım yapmadan önce pazarın yeni bir fikir veya buluşa tepkisini anlamak kolaydır.
· El emeği üretiminde önemlidir,
· Personel ile yakın ilişki kurar,
· Teknolojik gelişmelere ve değişimlere daha kolay uyum sağlayan,
· Ülkenin işsizlik oranını düşürmede önemli rol oynarlar,
· Çalışanların yaşadığı bölgede kolayca kurulabilir,
· Bölgesel kalkınma ve çevrenin korunmasında etkinlik KOBİ'lerin avantajıdır.
KOBİ'lerin dezavantajları şunlardır:
· Yetersiz kapsamlı yönetim
· Yetersiz finansman ve finansal planlama,
· Negatif rekabet,
· Stratejik kararlar işletme sahipleri ve ortaklar tarafından alınır ve alt düzey yetkililerin tam katılımı garanti edilemez.
· Mali müşavir ve uzman istihdam edilememesi,
· Profesyonel bir finansman ekibi ve departmanının olmaması,
· Bankalardan ve finans kuruluşlarından yeterli desteği alamamak,
· Sermaye piyasasından yararlanamayan,
· Ürün geliştirme departmanının olmaması,
· Üretim ve satış departmanları arasındaki koordinasyon eksikliği,
· Modern pazarlama teknolojisinin eksikliği,
· İşletme ölçeği tekliflere ayak uyduramadığı için,
· Küçük işyerleri ve yerleşim alanları,
· Nitelikli personel eksikliği,
· Bürokrasi gibi olumsuz faktörler de KOBİ'lerin dezavantajlarıdır.
Günümüzde KOBİ'lerin gerekli önemi görmelerini sağlayan çeşitli faaliyetler bulunmaktadır. KOSGEB gibi kurumlar ve bankaların KOBİ sektörü bu işletmeleri desteklemek için canla başla çalışıyor. Uzman çözümler sunmak için banka desteğinden yararlanma avantajı yaratılmıştır. KOBİ'lerin bu noktada sorumluluğu, teknolojik gelişmeye karşı daha ayık ve açık bir tutum sergilemektir. Ar-Ge bilgisini anlamalarında ve gerekli eğitimlere katılmalarında fayda var. En önemlisi ise günümüz teknolojik kalkınmalar sayesinde hızla gelişen bilişim sistemlerinin KOBİ’leri e-dönüşüm kervanına taşımasıdır.
KOBİ’lerimizin en hızlı şekilde e-dönüşüme adapte olmaları işletmenin büyümesi için artık çok önemli. Firmaların teknolojiye geçmenin ilk etabı olan bir ön muhasebe programına entegre olması isabetli kararlardan birisi olacaktır.
Bilsoft gibi yazılım firmaları, işletmeleri teknoloji ile birleştiriyor ve bu sayede ticari faaliyetleri yeniden düzenleyerek verimli bir düzene oturtuyor. Bu gibi yazılımlar sayesinde, patronların karlılık oranlarını ciddi derecede arttırmaları sağlanılıyor.