2020 yılı ile birlikte GİB portalı üzerinden e-arşiv fatura kesmek çoğu şirketin merak ettiği bir konu haline geldi. Bazı şirketler için portal kullanmak veya elektronik faturaya geçmek zor bir karara dönüştü.
GİB Portal e-arşiv fatura iptali e-Arşiv portalında oluşturduğunuz faturalar taslak olarak kaydedilir. Taslak faturalarınızı düzenleyebilir ve iptal edebilirsiniz. Ancak GİB Portal üzerinden resmileştirdiğiniz faturaları iptal edemezsiniz. İlgili faturayı kendi sorumluluğunuzda yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu durumda taraflardan hiçbiri faturayı muhasebe kayıtlarına dahil etmemelidir. Bu yöntem, ödemeniz için bir ceza olarak olası bir iletişim kaybı veya yanlış kayıt ile sonuçlanabilir.
Bilsoft ile e-arşiv fatura gönderdiğinizde, bu faturayı resmileştirdiğiniz tarihten itibaren 7 gün içerisinde kolaylıkla iptal edebilirsiniz. Resmileşme sürecinin üzerinden 7 günden fazla zaman geçtiyse endişelenmeyin. İptal etmek istediğiniz fatura için müşterinizden size iade faturası kesmesini isteyebilirsiniz. Böylece faturalarınızı gönül rahatlığı ile gönderebilir, ceza alma ihtimalinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Gün içinde bir şirkete veya vergi mükellefi olmayan bir kişiye fatura kestiğinizi düşünün. En son faturanız 5.000 TL veya 30.000 TL limitini aşıyorsa, gün içerisinde bu firmaya veya kişiye kestiğiniz tüm matbu faturaları iptal etmeli ve portal üzerinden toplam tutar için e-arşiv fatura düzenlemelisiniz. Günde yüzlerce fatura kesen bir firmaysanız günlük iş yoğunluğunuzda bu durumu takip etmeniz son derece zor olacaktır.
e-Arşiv düzenleme ve arşivleme hakkı e-Arşiv portalı ile ayda 500 adet e-arşiv faturası kesebilirsiniz. Aylık olarak bu sayının üzerinde bir e-arşiv düzenleyecekseniz çözüm aramanızda fayda var. Ancak portal, e-arşiv faturalarınızı sadece 6 ay boyunca saklamanıza izin verir. Ticari kayıtlarınız için bu faturaların tek tek çıktısını alarak saklamanız ve mali müşavirinize göndermeniz gerekmektedir.
Bilsoft üzerinde satın aldığınız e-kredi kadar e-arşiv fatura gönderip alabilirsiniz. Yani e-arşiv gönderme sınırınız yok. Ayrıca tüm faturalarınız 10 yıl boyunca elektronik ortamda ücretsiz olarak arşivlenir.
Düzenlenen e-arşiv faturasının kullanıcıya gönderilmesi GİB portalından kestiğiniz e-arşiv faturasını karşı tarafa iletebilmek için bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. İndirdiğiniz faturayı karşı tarafa e-posta ile veya ıslak imza ile çıktısını alarak gönderebilirsiniz. Faturalarınızı e-posta eki olarak göndermeniz ekstra iş yükü oluşturur. Portalın kullanımı ücretsiz olmasına rağmen maalesef faturanızın çıktısını alıp ıslak imza ile göndermek kağıt, yazıcı ve kargo ücreti demektir. Gereksiz kağıt tüketimi, kağıt üretimi için daha fazla ağacın kesileceği anlamına gelir.
Bilsoft üzerinde e-arşiv oluştururken faturalarınızı müşterilerinize kolayca gönderebilirsiniz. Faturaları bilgisayarınıza indirmenize ve tekrar e-posta göndermenize gerek yoktur. Fatura maliyetiniz 8-9 TL'den 18 kuruşa düşer. Böylece hem operasyonel iş yükünden kurtulur hem de tasarruf edersiniz. Elektronik fatura ve mali mühür uygulaması GİB Portal üzerinden e-arşiv fatura düzenlemek için elektronik fatura sistemine geçiş yapmanıza veya mali mühür almanıza gerek yoktur. Fatura onay işlemleri için "GİB İmza" seçeneği kullanılmaktadır. Bu ekranda cep telefonunuza gelen 6 haneli şifreyi girdiğinizde fatura imzalama işlemi tamamlanmış olur.