Faturalar, çeşitli satış işlemleri sonrasında yapılan ödemelere ilişkin bilgileri içeren belgelerdir. Faturalar, satıcı, alıcı ve mal veya hizmetlerin ilgili ücretleri hakkında bilgiler içerir. E-Fatura, günümüzde en yaygın kullanılan fatura türlerinden biridir. E-faturalar standart faturalardan farklı olarak sanal ortamda oluşturulmakta ve kullanılmaktadır. E-fatura birçok avantajı ve kolaylığı ile ön plana çıkmakta ve günümüzde çeşitli işlemlerde kullanılmaktadır.
E-faturalar, fiziksel faturalarla aynı bilgileri içerir. E-faturaların maliyeti fiziksel faturalardan daha düşüktür. Fiziksel faturalar posta veya kargo ile gönderilirken, e-faturalar aslında e-posta gibi kanallar aracılığıyla gönderilir. E-faturaların avantajları ve uygulamaları yaygın olup ithalat ve ihracat işlemlerinde de kullanılmaktadır.
İhracat, bir ülkenin yurt dışına mal veya hizmet satmasıdır. Yurtdışında satılan mal veya hizmetlerin faturalandırılmasında e-fatura kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır.
Yabancı bir şirkete nasıl fatura kesilir?
Yurt dışında ve sınır ötesi mal veya hizmet satan satıcılar, bu satış işlemlerini faturalandırırken e-faturalandırmayı kullanmalıdır. İhracat işlemlerinde kullanılan e-faturalara "elektronik ihracat faturaları" denir. E-ihracat faturası düzenlemek, standart e-fatura düzenlemekten farklıdır. E-ihracat faturası düzenlenirken faturanın "İhracat" kategorisinde düzenlenmesi gerekir.
E-ihracat faturaları, mal veya hizmetlerle ilgili tüm bilgileri içermelidir. Ayrıca E-İhracat Faturasında alıcı kısmına "T.C: Ticaret Bakanlığı - Bilgi İşlem Daire Başkanlığı" yazmaktadır. Bu beyannamenin yanına Bakanlığın vergi kimlik numarası eklenir. Ardından e-ihracat faturasını vergi dairesine gönderilir. E-ihracat faturaları buradan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gönderilir. E-ihracat faturaları bu bakanlıklar tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra alıcıya gönderilecektir.
Kur farkları nasıl belirlenir?
İhracat işlemleri ülkeler arası yapıldığından her ülkenin para biriminin değeri satış işlemlerini etkileyebilir. İhracat yaptığınızda, sattığınız ülkenin para birimi, kendi ülkenizin para biriminden daha değerli olabilir. Bu durumda para birimleri arasındaki fark, iki ülkenin para birimlerinin eşit sayılacağı şekilde hesaplanır. Ortaya çıkan kur farkı pozitif ise, döviz vergilendirilir. Ortaya çıkan kur farkı negatif ise, döviz zarar görür.
İhracat için kimlerin e-fatura düzenlemesi gerekiyor?
Kanunen tüm satıcılar cirolarına göre e-ihracat faturası düzenlemekle yükümlüdür. Yurt içi satış işlemlerinde e-fatura başvurusunda bulunan tüm satıcılar, ihracat işlemleri için e-ihracat faturası düzenlemek zorundadır. Yurtiçi satışlar için e-fatura düzenleme zorunluluğunuz yoksa, ihracat yaparken e-ihracat faturası düzenlemenize gerek yoktur. İhracat işlemlerinde e-fatura mükellefi olmayan satıcılar fatura kesebilmektedir.
Kargo şirketi tarafından yurt dışına gönderilen malın faturası e-fatura mı olmalı?
İhracatçı satıcılar, sattıkları malları çeşitli nakliye yöntemleriyle gönderebilecekleri gibi, bir nakliye şirketi aracılığıyla küçük satışlar da yapabilirler. Makro ihracat denilen bir kargo firması ile yurtdışına gönderilir. Yurt dışına gönderilen malların faturalandırılması sürecinde e-fatura kullanımı, birçok satıcının kafasının karıştığı bir konudur.
Yurt dışına kargo ile gönderilen mallar ETGB kapsamında değildir. ETGB uygulamasına göre e-fatura her ülkede mevcut değildir. Bu, yurt dışına kargo ile gönderilen mallar için e-fatura düzenlemeye gerek olmadığı anlamına gelir. Yurtdışına satılan ürünü bir kargo şirketi aracılığıyla gönderdiğinizde, o satışı faturalandırırken e-fatura kullanmanıza gerek kalmaz. Bu durumda kağıt ve elektronik olarak arşivlenmiş faturaları kullanabilirsiniz.