Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında e-ticaret sektörünün bir önceki yıla göre %60 artması girişimciliği de oldukça etkiledi. Ürün ve hizmetleri müşterilere hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaştırmak, satıcıların pazar potansiyelini artırmak, tüketicilere geniş bir ürün yelpazesi sunmak, net ürün bilgisi ve uygun fiyatlar vaadinde bulunmak gibi avantajları ile e-ticaret sektörü, çok büyük bir küresel ölçeğe ulaştı. Gelişmiş lojistik ve tedarik zinciri avantajlarıyla e-ticaret, ulusal sınırları neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Girişimcilik sektörüne de yeni bir soluk getirmiştir. İşte e-ticarete dahil olmak isteyen girişimciler için başlıca ipuçları:
E-ticaret sitesi nasıl açılır?
Sıfırdan kendinize özel bir e-ticaret sitesi kurabilseniz de günümüzde en çok tercih edilen yöntem, hazır bir e-ticaret sitesi sağlayıcısından alınan sitedir. Bu tür hazır web sitelerinin en büyük avantajı, halihazırda birçok pazarlama ve muhasebe entegrasyonunu içermeleri ve gelecekte kullanılabilecek ERP sistemlerine nispeten kolayca entegre edilebilmeleridir. Yabancı veya yerli hazır web sitelerinin birçok örneği vardır. Yurtdışı hizmet sağlayıcılar arasında Shopify, Wix, Woocommerce, Magento ve Bigcommerce gibi şirketler örnek olarak verilebilir ve yurtiçi hizmet sağlayıcılar arasında Ideasoft, Ticimax, Kobimaster ve Akinon örnek olarak verilebilir. Hizmet sağlayıcılar elbette bununla sınırlı değil, araştırmaların derinleşmesiyle birlikte birçok farklı özelliğe sahip farklı firmalarla karşılaşabilirsiniz. Seçim yaparken temel önceliklerden biri işlevsellik ve entegrasyonu değerlendirmek ve mümkünse referans kullanıcılarla konuşarak karar vermektir.
Nelere dikkat etmeliyiz?
Satıcıların dikkat etmesi gereken en önemli konu, özellikle yeni satıcılar için en yaygın konu muhasebe işlemleridir. Satışlarının karlılığını tam olarak takip etmeyen birçok satıcı, kâr elde ettiklerine inanırlar, ancak öz sermayeleri tükenmeye başladığında zarar ettiklerini anlarlar. Özellikle birden fazla ürün ve kanaldan satış yapan satıcılar, farklı komisyon oranları ve vadelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktaya iadeler, diğer kesintiler, nakliye masrafları, katma değer vergisi gibi konular eklendiğinde, baştan doğru takip edilmezlerse bir süre sonra çözülemez hale gelecektir. Entegrasyon prosedürünü takip etmek daha kolay olsa da, tavsiyemiz ticaretle uğraşan herkesin işlemlerini takip etmek için en azından giriş düzeyinde muhasebe bilgisine sahip olması gerektiğidir. Kısacası ticarete veya e-ticarete başlayacak tüm satıcı adaylarının öncelikle ticaretten ziyade muhasebeyi öğrenerek sektöre girmeleri çok önemlidir.
Güvenlik duygusu nasıl oluşur?
Türkiye'de e-ticaret hacminin arttığını ancak e-ticaret sitelerinin sayısının azaldığını görüyoruz. Tercih edilen pazarın en büyük nedeni tüketicilere verilen güvendir. Tüketicinin ürünle ilgili bir sorunu olduğunda veya sadece iade hakkını kullanmak istediğinde, satıcıyla iletişime bile geçmeden kolayca iade sürecini başlatabileceğini ve ödemesini geri alabileceğini bilir. Öte yandan satıcı, sattığı ürünlerin ödemesinin vadesi geldiğinde yapılmasını sağlar. Ancak satıcı tarafında sürecin tüketici tarafında olduğu kadar basit olmadığı ve ödemelerin/kesintilerin düzenli olarak kontrol edilmesinin temel bir gereklilik olduğu vurgulanmalıdır.
Başlıca zorluklar nelerdir?
Satışların karlılığını analiz etme ve takip etme zorluğuna ek olarak, ticari operasyonlardaki en büyük zorluk ürün tedariğidir. Sektöre yeni giren satıcı adayları, markalı ürünleri alıp satarak sektörü deneme eğilimindedir.
Çoklu alımlar nedeniyle, sektörde uzun yıllar çalışmış ve güçlü fonlara sahip satıcılar, yeni satıcıların alış fiyatı ve satış fiyatı açısından rekabet edemeyecekleri fiyatları sunabilmektedir. Buradaki kilit nokta, satıcıların markalı ürünleri alıp satmak yerine kendi markalarını yaratmaya odaklanmalarıdır. Bu sayede marka tescilli Buybox ile rekabetten kurtulup uzun vadede yüksek kar oranlı ürünleri satabilirler. Ancak elbette kendi markanızı yaratmanın alıp satmaktan daha zor ve maliyetli bir sorun olduğunu hatırlamakta fayda var.
Bilsoft & Ideasoft İşbirliği
Bilsoft Yazılım yeni girişimcilerin ve KOBİ’lerin taleplerini karşılamak uzere Türkiye’nin en iyi eticaret hizmeti sunan şirketlerden İdeasoft ile işbirliği yaparak hizmetlere yenilikler ekleyerek yoluna devam ediyor.
Trendyol, HepsiBurada, Amazon ve N11 gibi pazaryerlerindeki mağazanızı etkili bir muhasebe programına entegre etmek ve E-ticaret dünyasına adım atmak istiyorsanız hemen arayın.
0 (212) 912 2426
E-ticaret Kampanyamız için şimdi sayfamızı ziyaret edin
https://bilsoft.net/urun-89-0-eticaret.html