1- İhracat E-faturası Nedir?
İhracat e-faturası, e-ticaret ve yurtdışı satışlarda düzenlenen bir tür e-faturadır. İhracat işlemlerinde kullanılan 3 farklı faturalandırma modu bulunmaktadır.
Bunlardan biri, geleneksel bir ihracatçı tarafından düzenlenen ve gümrük çıkış beyannamesi ile birlikte basılı fatura olarak gönderilen faturadır.
İkinci fatura türü ise ihracat e-faturası veya e-ihracat faturası olarak isim verilmektedir. Fatura, yurt dışında e-ticaret yapan bir tedarikçi tarafından düzenlenir ve gümrük beyannamesi ile elektronik ortamda teslim edilir.
Üçüncü ihracat faturası modeli ise mikro ihracat kapsamında düzenlenen ihracat fatura modelidir. 300 kg'ın altındaki ve 15.000 Euro'nun altındaki yurt dışı satışları mikro ihracat olarak kabul edilir. Küçük ihracatlar için e-ticaret gümrük beyannameleri hazırlanır. Bu nedenle, mikro ihracatlar için elektronik dosyalama faturaları düzenlenmektedir.
2. İhracat E-faturası Nasıl Kontrol Edilir?
İhracat e-fatura sorgulaması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "İhracat Fatura Portalı Giriş" sayfasından yapılmaktadır. Sorgulama yapabilmek için "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Bu bilgilere sahip olmayan birisi Şifre İşlem ekranından şifre oluşturabilir. Ayrıca unutulan bir şifrenin sıfırlanması veya mevcut bir şifrenin değiştirilmesi gibi işlemler de bu ekran üzerinden yapılabilmektedir. Kullanıcı adı ve şifrenizle portala giriş yaptıktan sonra faturalarınızı sorgulayabilirsiniz.
3. İhracat E-faturası Nasıl Düzenlenir?
İhracat e-faturası düzenlemek için özel entegratör veya vergi dairesi tarafından hazırlanan uygulamalarla başvuru yapılmalıdır. Faturanın alıcı kısmında "T.C. Vergi No ……….. T.C. Ticaret Bakanlığı - Bilgi İşlem Daire Başkanlığı" yazılmalıdır. Fatura türü "İhracat" olarak seçilmelidir. Girilen bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştığında otomatik olarak kontrol edilebilir, sorun yoksa e-fatura oluşturulur.
Düzenleme yapılırken tüm bilgiler doğru girilmelidir. Yanlış bilgi girerseniz "GTİP kodu geçersiz", "Ülke kodu geçersiz" gibi uyarılar çıkabilir. Bu uyarılar dikkate alınmalı ve ilgili bilgiler güncellenmelidir. Böyle bir uyarı ile karşılaşıldığında hatalı faturanın iptal edilmesine gerek yoktur. Çünkü uyarı mesajlı faturalar otomatik olarak iptal edilir. Fatura, doğru bilgiler girilerek yeniden oluşturulmalıdır.
4. İhracatta Kimlerin E-fatura Düzenlemesi Gerekir?
E-fatura mükellefi olmayanların bu fatura türünü kullanarak ihracat yapmaları gerekmez. E-ticaret yoluyla ihracat yapan ve e-fatura ödeyen kişiler için iki durum vardır. Çıkış gümrük beyannamesi formu ile gönderirseniz, ihracat e-faturası düzenlemeniz gerekir. Elektronik gümrük beyannamelerinin kullanıldığı küçük ihracat işlemleri için e-fatura gerekli değildir. Elektronik dosyalama faturaları düzenlenmelidir.
5.Tax Free Olarak Fatura Düzenleyen Mükellefler E-Faturaya Geçmek Zorundalar Mı?
1 Temmuz 2017 yönetmeliğinde ihracat işlemleri sisteme dahil edilmiş olup, tax free işlemlere de yer verilmiştir. Düzenlemelere göre tax free yani "yolcu beraber" elektronik fatura şeklinde de kesilmelidir.
6. İhracat E-faturası İçin Hangi Zorunlu Bilgiler Gereklidir?
İhracat faturasına bazı bilgiler eklenir ve eksiksiz olarak dahil edilmesi gerekir. Herhangi bir bilgi eksik veya yanlış ise fatura oluşmayacak ve sistem hata verecektir. Ek olarak, bu bilgiler hem alıcılar hem de satıcılar için önemlidir. Örneğin, ihracat elektronik fatura muhasebe kayıtları, satış fiyatı bilgisi gerektirir. Faturada bulunması zorunlu bilgiler aşağıdaki gibidir:
7. İhracat E-faturaları İçin Vergi Numarası Nasıl Öğrenilir?
İhracat e-faturalarında ayrıca vergi kimlik numarası da bulunmalıdır. Bir fatura kesildiğinde, hem alıcının hem de satıcının vergi kimlik numaraları faturaya eklenir. Bu aşamada tarafların ülkesinde geçerli olan vergi kimlik numaraları dikkate alınacaktır. Türkiye'ye satıcı olan firmalar, vergi kimlik numaralarına İnteraktif Vergi Dairesi veya e-Devlet üzerinden ulaşabilirler. Alıcı statüsündeki yabancı firmalar, sipariş verirken vergi kimlik numaralarını bildirmekle yükümlüdür. Alıcı vergi mükellefi değilse Vergi Numarası kısmına "2222222222" (10 haneli) girilmelidir.
8.İhracat İşlemlerinde İhracat Elektronik Faturalarının Kullanılması Zorunlu Mudur?
Bu gereksinim durumdan duruma değişir. E-ticaret yoluyla yapılan ihracat işlemlerinde elektronik fatura zorunluluğu vardır, mikro ihracat sınırları dışında olması , satıcı elektronik faturayı öder ve mallar gümrük ihracat beyannamesi ile birlikte yürütülür. Ekstreler ve faturalar elektronik olarak gönderilir. Geleneksel ihracat yapan ve e-fatura mükellefi olmayan ihracatlar için e-fatura zorunluluğu yoktur. Ayrıca işletme küçük miktarlarda ihracat yaptığında bu fatura türü kullanılamaz. Küçük Değerli İhracat Kısıtlaması kapsamındaki işlemler için ETGB ve e-arşiv faturaları düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır.
9.İhracat e-faturalarında kur farkları nasıl belirlenir?
İki farklı para biriminin geçerli olduğu ülkeler arasındaki ticarette kur farklılıkları yaşanabilir. Bunun nedeni iki ülkenin ekonomik dinamiklerinde ortaya çıkan değişkenlerde yatmaktadır. Satışın yapıldığı veya faturanın kesildiği tarih ile ödemenin alındığı tarihteki kur farkı olabilir. Bu durumda faturadaki döviz kuru ile ödeme günleri arasındaki fark hesaplanacaktır.
10. Yabancı şirketlere ihracat için elektronik fatura nasıl düzenlenir?
Yabancı firmalarla yapılan her işlemde dijital fatura düzenlenmez. Fiziki ürünlerin/emtiaların satışında e-fatura zorunluluğu bulunmaktadır. Yabancı şirketlere verilen hizmetler için bu tür faturalar istenmemektedir. Elektronik dosya vergi mükellefleri elektronik dosya faturaları düzenleyebilir. Elektronik olmayan dosyalama kullanıcıları kağıt faturaları kullanmaya devam edebilir.
11. Geçici İhracat E-Fatura Nedir?
İhracat için e-fatura düzenlemeleri getirilene kadar, geçici ihracat işlemleri için kağıt faturalar kullanılmaya devam etmektedir. İşlem, ücretsiz bir ihracat olarak kabul edilir ve faturalandırma sisteminden çıkarılmıştır. Düzenlemelerin uygulanmasından sonra geçici ihracatlar için elektronik fatura düzenlenebilir. Bu nedenle, geçici ihracat işlemleri için ücretsiz ihracat elektronik faturaları düzenlenmelidir.
12. İhracatta daha çok e-fatura mı e-arşiv mi kullanılıyor?
Her ihracaat modunun farklı bir durumu vardır.Bu farklı durumlar farklı faturalar gerektirir. Bu nedenle ihracatın niteliğine göre fatura veya e-arşiv faturası kullanın. Örneğin, mikro ihracat limitleri dahilindeki işlemler için e-arşi ve bu limitleri aşan e-ihracat işlemleri içinde fatura kesilir.
13. İhracat e-faturası nasıl iptal edilir?
Bu konuda cevaplanması gereken bir diğer soru ise “İhracat e-faturası nasıl iptal edilir?” şeklindedir. İhracat faturalarının iptali için Gelir İdaresi Başkanlığı portalındaki "İşlemler" menüsü kullanılabilir. Özel entegratörlerde iptal menüsünün yeri ve adı farklı olabilir. Sadece herhangi bir beyannamede kullanılmayan faturalar iptal edilebilir.
14.İhracat e-fatura iptal portalına kaç gün var?
İhracat e-faturaları, portal veya özel entegratörler aracılığıyla 7 gün içinde iptal edilebilir. Bir gün sınırı nedeniyle fatura detaylarına dikkat edilmeli ve iptal isteniyorsa işlem vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
15. İhracat elektronik faturalarının itiraz süresi ne kadardır?
Bu faturalar için itiraz süresi, faturanın alınmasından itibaren 8 gündür. İtirazlar sistemli olarak veya dışarıdan (noter, taahhütlü posta vb. yoluyla) yapılabilir. Aynı durum ihracat e-faturaları için de geçerlidir.