Son zamanlarda internet üzerinden alışverişin artmasıyla, internetten satış yapmak da benzer oranda artış gösterdi. e-Ticaret firmalarının bu satış trafiğinde fatura süreçlerini sistematik yapabilmesi en önemli aşamalardan biri. e-Ticaret yapanların, gerçekleştirdikleri her satış için tıpkı normal ticarette olduğu gibi fatura kesmesi gerekmekte. e-Ticaret yapanlar birden fazla online platform üzerinden satış yaptıkları için faturalandırma işlemleri karışıklık yaratabilir ve hata oranını arttırır.
e-Ticarette e-fatura kesmek zorunlu mudur?
İnternet üzerinden satış yapan firmalar için e-Fatura ve e-Arşiv zorunluluğu çeşitli yasalarla belirlenmiştir. Buna göre, yıllık cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olan e-Ticaret firmalarının e-Fatura ve e Arşiv fatura uygulamalarına geçmeleri zorunludur. Ancak yıllık cirosu 5 milyon TL’nin altında kalan firmalar da cirosu her ne olursa olsun kendi istekleri doğrultusunda e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarına geçiş yapabilirler. Bunun için mali mühür sahibi olmak şartıyla Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na başvuru yapılması yeterlidir. Geleneksel fatura kesme, özellikle e-Ticaret yapanlar için çok daha zordur. Çünkü satışlar internet üzerinden ve farklı platformlardan yapılır. Her ürün için ayrı ayrı çıktı alma maliyeti ve fatura düzenleme yükü ortaya çıkar. e-Fatura kesmek ise çok daha basit bir şekilde yapılır.
GİB kullanıcıları e-ticarette nasıl e-fatura keser?
- - Öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi e-fatura sistemine giriş yapılmalı. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodunuz yoksa, ivd.gib.gov.tr adresinden uygulamaya giriş yaparak ‘Bilgilerim/Sicil Kaydım’ alanından kullanıcı kodunuzu alabilirsiniz.
- - Kodunuzu aldıktan ve sisteme ulaştıktan sonra Arşiv Portal üzerinden giriş yapılır.
- - Ardından belge işlemleri kısmına tıklanarak ‘Fatura Oluştur’ bölümü seçilir.
- - Açılan penceredeki yer alan tüm alanlar doğru ve eksiksiz biçimde doldurulmalıdır.
- - Ardından alıcı ve satılan mala/hizmete ait bilgiler yazılmalıdır.
- - Bilgiler yazıldıktan sonra, ‘Toplam’ bölümü görülür. Burada yer alan toplam miktar dikkatli bir şekilde incelenmelidir.
“Oluştur” butonuna bastıktan sonra faturanızı oluşturmuş olursunuz.
- - Oluşturduğunuz e-fatura ilk etapta taslak olarak kaydedilir. Düzenlediğiniz e-faturada bir problem yoksa, onaylamak için “GİB İmza” butonuna tıklanmalıdır.
- - Son olarak işleminizin tamamlanması için cep telefonunuza SMS ile kod iletilir. Gelen kod ekrandaki ilgili yazılır ve onay vermeniz gerekir.
- - Tüm bu adımlar tamamlandığında e-fatura kesme işleminizi de başarıyla tamamlamış olursunuz.
Bilsoft kullanıcıları ise e-ticarette e-faturalarını tek tıkla keser!
Mali mühür alınır ve efatura.gov.tr sitesinden başvuruda bulunulur. Başvurunuz onaylandıktan sonra hesabınız aktif edilir. Uzman teknik ekibimizle birlikte kurulum yapılır. Bu adımdan sonra kullanıcının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kullanıcılar ihtiyaç duyduklarında e-fatura sistemini kullanmaya başlayabilirler. E-Ticaret üzerinden gelen siparişlerin bilgisini, müşteri hesaplarını ve stoklarınızı da yine tek ekranda görüntüleyerek , tek tıkla e-Fatura kesebilirsiniz. Bilsoft’la e-faturaya geçmek işte bu kadar kolay!
Bilsoft’la e-faturaya geçmenin avantajları ise şöyle;
- - Ön muhasebe programınıza tam entegredir.
- - Kağıt, baskı, arşivleme, iş gücü ve dağıtım maliyetlerinde tasarruf sağlarsınız.
- - Faturalama ve muhasebe süreçlerinizi hızlandırarak zaman kazanırsınız.
- - Elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanan faturalarınıza istediğiniz an kolayca ulaşırsınız.
- - Çevre dostudur. Kağıt kullanımını azaltarak her yıl yüzbinlerce ağacı kurtarırsınız.
- - Sınırsız sayıda kullanıcının yetkilendirilmesine izin veren yapısı sayesinde kullanıcı yönetimini kolaylıkla yaparsınız.
-
Faturalama sürecinde entegratörlerin tercih edilmesi ve elektronik fatura uygulamalarına geçiş için belirli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Ön muhasebe programı kullanılırken herhangi bir yardıma ihtiyaç duyulduğunda gerekli müşteri desteğinin sağlanması, uygulamanın personel tarafından kullanım kolaylığı, muhasebe sürecinin hız ve verimliliğinin artırılması gibi unsurlar göz önünde tutulmalıdır. Dilerseniz daha fazla bilgi için destek ekibimizi 0 (212) 912 24 26 numaralı telefondan arayabilir ve tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Ayrıca deneme hesabı oluştururken kart bilgisi vermenize gerek yok!